Du som har ett jordbruksföretag eller en maskinstation kan få stöd till åtgärder som minskar utsläppen av ammoniak eller bidrar till ett mer effektivt utnyttjande av kväve. Du söker både stöd och utbetalning i vår e‑tjänst. Stödet öppnar den 9 juli 2025.
Kväveklivet är ett nytt nationellt investeringsstöd. Budgeten för stödet är 100 miljoner kronor per år under 2025, 2026 och 2027.
Syftet med stödet är att minska Sveriges utsläpp av ammoniak från jordbruk, men också att bidra till ett mer effektivt utnyttjande av kväve. I Sverige står jordbruket för 88 procent av de totala utsläppen av ammoniak. För att minska vår miljöpåverkan och nå de miljömål som vi har förbundit oss till i EU, behöver vi minska utsläppen. Att förbättra och effektivisera utnyttjandet av gödsel kan även minska sårbarheten och öka lönsamheten, vilket i sin tur bidrar till att stärka Sveriges livsmedelsförsörjning.
Kväveklivet är ett nytt stöd och det finns sedan tidigare ett annat stöd inom området – investeringsstöd för ökad konkurrenskraft. Det innebär att det nu finns två olika investeringsstöd när det gäller minskade utsläpp av ammoniak.
Stödet har två olika inriktningar; minskade utsläpp av ammoniak och ett mer effektivt utnyttjande av kväve. Dessutom kan det bli aktuellt med separata utlysningar inom stödet.
Den här inriktningen innebär att du kan söka stöd för olika tekniska lösningar och utrustning som minskar utsläppen av ammoniak från stallgödsel. Det kan vara investeringar i stallbyggnader och investeringar för lagring eller spridning av stallgödsel.
I ansökan måste du beskriva hur investeringen minskar utsläppen av ammoniak.
I den här inriktningen kan du söka stöd för olika tekniska lösningar och utrustning som förbättrar utnyttjandet av kväve. Det kan handla om teknik för att anpassa eller mäta gödselkväve, markens kväveleverans eller grödans behov. Exempel på sådan teknik är kvävesensorer och sektionsavstängning vid gödselspridning.
I ansökan måste du beskriva hur investeringen bidrar till ett mer effektivt utnyttjande av kväve.
Det kan bli aktuellt med separata utlysningar inom det här stödet, med egna ansökningsomgångar och särskilda urvalskriterier. Utlysningarna kan vara kopplade till en specifik åtgärd eller ett visst geografiskt område.
Om vi gör en separat utlysning inom Kväveklivet kommer information om detta att finnas på vår sida med alla utlysningar.
Stödet riktar sig till dig som har ett jordbruksföretag eller en maskinstation. Ditt företag behöver uppfylla kriterierna för mikroföretag eller små- och medelstora företag.
Ditt företag får inte ha fler än 250 anställda. Företaget får heller inte omsätta mer än 50 miljoner euro per år eller ha en balansomslutning större än 43 miljoner euro.
För att du ska få stöd behöver det vara tydligt hur den tänkta investeringen kommer att minska utsläppen av ammoniak eller bidra till ett mer effektivt utnyttjande av kväve.
Du kan inte få stöd för en åtgärd som redan har beviljats stöd inom den strategiska planen eller annat offentligt stöd.
För inriktningen som handlar om minskade utsläpp av ammoniak kan du få stöd för investeringar genom hela kedjan; i stallet, vid lagring eller i samband med spridning. Stödet är öppet för alla typer av åtgärder som bidrar till att minska utsläppen av ammoniak.
Stödet inkluderar de åtgärder som fortsatt kan ge stöd inom investeringsstödet för ökad konkurrenskraft.
Exempel på åtgärder som kan ge stöd är
För inriktningen som handlar om ett mer effektivt utnyttjande av kväve kan du få stöd för investeringar som leder till en mer precis spridning av gödsel. Det kan till exempel vara teknik som förbättrar kvävegödslingen, från planering till genomförande.
Exempel på åtgärder som kan ge stöd är
Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till Jordbruksverket.
Du kan få stöd för dessa utgifter kopplat till din investering
Du kan inte få stöd för
Hur mycket du kan få i stöd beror på vilken typ av företag du har och vilken typ av investering du söker stöd för.
Du har möjlighet att få hälften av stödet utbetalt i förskott.
Enligt reglerna om statsstöd kan ett och samma jordbruksföretag få maximalt 600 000 euro i stöd. En och samma maskinstation kan få maximalt 30 miljoner euro i stöd. Du kan läsa mer om reglerna på vår sida om statsstöd.
De villkor som gäller för stödet kommer att stå i ditt beslut om stöd. Därför är det viktigt att du läser ditt beslut noggrant. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Du ska behålla din investering och använda den i din verksamhet för samma ändamål under minst 5 år från dagen för din sista utbetalning av stödet.
En investering bedöms inte användas för samma ändamål om den flyttas så att den längre inte används i Sverige eller att din verksamhet påverkas av en väsentlig förändring som innebär att investeringen inte används enligt syftet med stödet som du har fått.
Din ansökan kommer att prövas mot villkoren enligt EU:s statsstödsregler. Vi kan därför komma att begära in ytterligare uppgifter när vi handlägger ditt ärende.
För att din ansökan om stöd ska vara förenlig med EU:s regler om statligt stöd måste du skicka in din ansökan om stöd innan du börjar med investeringen. Det innebär att du inte får genomföra något arbete som inte kan återkallas. Ett inledande av arbete kan till exempel vara att du påbörjar byggnadsarbeten, köper eller beställer utrustning eller nyttjar en tjänst. Däremot är markförvärv, ansökningar om tillstånd, förstudier eller utredningar sådant som du får påbörja innan du skickar in ansökan.
Du söker stödet i två steg:
Du söker både stödet och utbetalning i vår e tjänst. I e-tjänsten väljer du fliken ”Projektstöd, investeringsstöd och företagsstöd”. Vid ”Välj stöd” ska du välja ”Investeringsstöd Kväveklivet".
Stödet öppnar för ansökan den 9 juli 2025.
Alla ansökningar som lämnas in till Jordbruksverket och de beslut om stöd som Jordbruksverket fattar är allmänna handlingar och kan därför begäras ut.
Du har möjlighet att få hälften av stödet utbetalt i förskott. Du ansöker om förskott i samband med att du skickar in din ansökan om stöd. Du kan inte ansöka om förskott i efterhand.
Om din investering gäller flera olika åtgärder, ska du lämna in en separat ansökan för varje åtgärd. Det innebär till exempel att om du vill investera i ett tak på en gödselbrunn och samtidigt investera i ett myllningsaggregat för flytgödsel, ska du skicka in två separata ansökningar.
När du söker stödet ska du svara på frågor om ditt företag. Ansökan ska vara signerad av behörig person. Du ska svara på frågor om vilken typ av investering du har tänkt att genomföra. Du ska också svara på frågor om
Du som söker som jordbruksföretag ska lämna uppgifter om brukningsarealen för det område där du sprider gödsel och om det är aktuellt även antal djurenheter. Om åtgärden gäller hantering av stallgödsel, ska du även uppge den uppskattade volymen stallgödsel som åtgärden kommer att omfatta.
Du som söker som maskinstation behöver lämna uppgifter om utrustningens beräknade beläggningsgrad och i vilka geografiska områden som utrustningen ska användas. Om du ska använda utrustningen för att hantera stallgödsel, ska du om möjligt ange den uppskattade volymen stallgödsel som ska hanteras.
Utöver det här kan det finnas andra frågor som du behöver svara på beroende på vilken investering du söker stöd för.
Innan du skickar in din ansökan kan det vara bra att du har ordnat med de bilagor som du behöver i din ansökan. Det är
Om du ska söka stöd och utbetalning åt ett företag kan du behöva en fullmakt. Om någon annan ska söka stödet åt dig behöver du ge den personen fullmakt.
När ansökan har kommit in till oss får du en bekräftelse. Sedan handlägger vi din ansökan och bedömer hur mycket stöd du kan få.
Om vi behöver fråga dig något eller saknar någon uppgift kommer vi att kontakta dig.
Beslutet innehåller viktig information om vad just du behöver tänka på med din investering och vilka villkor du behöver följa. Läs även bilagan till beslutet, Övriga upplysningar.
Din ansökan kommer att bedömas utifrån hur investeringen bidrar till att minska utsläppen av ammoniak respektive hur investeringen bidrar till ett mer effektivt utnyttjande av kväve.
Du kan bara söka utbetalning en gång. Det kallas för en slututbetalning. E-tjänsten för ansökan om slututbetalning öppnar hösten 2025.
Vid ansökan om slututbetalning behöver du redovisa att du genomfört investeringen och att du uppfyllt målen med investeringen.
Det är viktigt att du skickar in ansökan om slututbetalning senast det datum som framgår av ditt beslut om stöd, annars får du inget stöd. Om du redan har fått förskott utbetalt så blir du återbetalningsskyldig om du inte skickar in ansökan om slututbetalning i tid.
När du söker utbetalning i e-tjänsten ska du redovisa de utgifter som du har haft för din investering.
Du styrker dina utgifter med fakturor, betalningsbevis och andra handlingar som dessa underlag hänvisar till. Underlagen ska vara sorterade och tydligt kopplade till utgifterna.
Utöver den information som en faktura alltid ska innehålla, ska den även
För att få stöd för begagnad utrustning ska du ha ett intyg på att
För att få stöd för något du köpt på avbetalning ska du bifoga detta när du söker utbetalning:
Du ska ha betalningsbevis för alla fakturor. Av betalningsbevisen ska det framgå att det är du som är stödmottagare som har betalat. Du bifogar betalningsbevisen i e-tjänsten.
Fakturorna ska vara betalda senast den dag som ansökan om utbetalning kommer in till Jordbruksverket.
Jordbruksverket kontrollerar alla ansökningar om stöd och utbetalning. Det gör vi för att säkerställa att de som får stöd har rätt till stöd och följer alla villkor för stödet. Du kommer behöva visa att du har genomfört investeringen genom att skicka in geotaggade foton via vår app Geofoto.
Om du inte följer villkoren i ditt beslut om stöd riskerar du att få avdrag på delar av stödet eller behöva betala tillbaka stödet med ränta.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om ersättningarna och stöden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om stöd till landsbygden.
Om du har frågor om stödet eller din ansökan ska du kontakta Jordbruksverket som ansvarar för handläggningen av stödet.
Du kan också vända dig till kundtjänst.